Wandelparadijs aan de zuidzijde van de Alpen Bad Kleinkirchheim

andelparadijs aan de zuidzijde van de Alpen Nassfeld/Pressegger See - Lesachtal - Weissensee

Wandelparadijs aan de zuidzijde van de Alpen Biosphärenpark Nockberge

Wandelparadijs aan de zuidzijde van de Alpen Nationalparkregion Hohe Tauern

Kunst am Berg trifft Alpe-Adria-Trail

nock/art Bad Kleinkirchheim

Kunst op de berg ontmoet Alpe-Adria-Trail

Mijn nock/art-dag begint hoog boven het Kirchheimer Tal, gaat dan via de nieuwe 'Nockberge biosferenpark-route' en brengt me ten slotte naar Landgasthaus Drage voor de culinaire afsluiting. Een samenvatting van een perfecte dag op de berg…

Boven aankomen. Dadelijk komt het, dat bijzondere moment dat zich tijdens de laatste meters van mijn rit met de trein in Nationalpark Brunnach aankondigt. Wanneer de langgerekte, fraai gevormde, goud-groen oplichtende bergrug van de Mallnock mijn gezichtsveld indrukwekkend begint te vullen en de zachte contouren zichtbaar worden van de wandelroute over de bergkam, waar hemel en aarde samen lijken te komen. Een moment van opgewonden voorpret over de komende wandeltocht, die voor een intense kriebel in mijn maag zorgt en al mijn zintuigen op scherp zet.

meer

Ledigheid op de lange bank

Nadat ik ben uitgestapt, vind ik mijn eerste oriëntatiepunt op de berg in de indrukwekkend lange, harmonisch gevormde nock/art bank. Dit kenmerkende onderdeel van het onlangs geopende premium wandelpadennetwerk in Bad Kleinkirchheim nodigt me uit om plaats te nemen en even tot rust te komen. Ik geniet van het veranderde perspectief – mijn eerste uitzicht op het dal! Alle drukte lijkt beneden achtergebleven te zijn, terwijl ik hierboven, helemaal los van de dagelijkse beslommeringen, van de weldadige leegte geniet. Alleen maar rondkijken, ademhalen en tot mezelf komen op de berg. Wanneer ik na een paar minuten stilte om me heen kijk, zie ik op de gezichten van mijn medewandelaars de eerste 'sporen' van wat zij op de berg ervaren.
Wandergruppe auf der Nockberge Biosphärenpark Runde
© Brigitte Kaplenig

Omhoog

Na de feestelijke opening van de nock/art-wandelroutes gaan we samen op weg om de 'Nockberge biosferenparkroute' te lopen. Hoewel ik deze route best goed ken, zorgt de nieuwe bewegwijzering ook bij mij voor een bijzondere wandelervaring. Iedere keer zie ik in de verte weer een volgende houten wegwijzer, die voor een gevoel van veiligheid op de berg zorgt en me het vertrouwen geeft dat ik op de goede weg ben. Dat geeft mijn hoofd de ruimte om de natuur bewust te ervaren.

Het land overzien

Het landschap van de Karinthische Nockberge is enorm veelzijdig. Hier kunnen mijn ogen en mijn hart zich tegoed doen: het sappige groen van de met gras begroeide berghellingen, dat in een warme bruintint verandert naarmate de bergen hoger zijn… de oranje-bruine rotsen van de rode burcht, die vurig oplichten in de zon… de weidsheid van de ruimte die voor me opengaat als ik om me heen kijk naar het veelzijdige vormenspel van de omringende Nockberge, zachtmoedige reuzen die zich bewust lijken van de grootsheid van de ruimte om hen heen… en dan de gezellige hutten, die de vermoeide wandelaar een rustplaats en de verwennerijen uit de authentieke berghutten-keuken bieden.
error!
© Brigitte Kaplenig

In het voetspoor van de Alpe-Adria-Trail

Dat de nock/art-route juist hier een stuk samenvalt met de Alpe-Adria-Trail, de langeafstandswandelroute die van de Großglockner naar de Adriatische Zee loopt, kan geen toeval zijn. Tijdens de etappes die door biosferenpark Nockberge en langs Bad Kleinkirchheim lopen, voelt u aan den lijve wat het betekent om door het paradijs te wandelen. Hier is de route zelf het doel. Meer informatie over de Alpe-Adria-Trail

Nock/art – Kunst op de berg

Op de 'Nockberge biosferenpark-route' ligt 'Ende NEU' van Michael Strasser, een in 2014 gerealiseerd nock/art project, dat me aanzet tot nadenken over het voor me liggende, door mensenhanden gecreëerde, cultuurlandschap. Zodra er namelijk een schuur uit een groepje vervallen hooischuren opvalt door een krachtige kleur geel, bereikt de LandArt-kunstenaar daarmee dat ik mijn aandacht richt op deze stomme getuigen van verandering in de boerenomgeving. Kunst op de berg, is dat tegenstrijdig? Nee, misschien is het wel de beste plaats voor dergelijke overwegingen, want het ervaren van de natuur opent de geest en de ziel juist voor zulke impulsen van de kunst.

Over magische plekken en het goud van de Nockberge

Voordat onze groep zich op de terugweg naar de Brunnachhöhe begeeft, ga ik in de beschutting van de top van de Mallnock op een van de reusachtige larikshouten cirkels op de grond zitten. Ze zijn versierd met het symbool van de speikplant, de alpine valeriaanachtige die vanwege zijn weldadige eigenschappen ook wel het goud van de Nockberge genoemd wordt. Vanaf dit Magic Point op de Alpe-Adria-Trail krijg ik nog een keer een bijzonder indrukwekkend uitzicht op het dal aangeboden.
 Magic Points, die Weitwanderer auf besonders schöne Ausblicke aufmerksam machen
© Brigitte Kaplenig
Wanderbus im Biosphärenpark Nockberge
tip

Van de berg naar de thermen

En ten slotte dalen we met een heerlijk leeggemaakt hoofd, maar met een boordevol hart, weer af naar het dal. Hier kunnen vermoeide wandelaars in een van de beide thermen van het dorp – Thermal Römerbad en Therme St. Kathrein – ontspannen en nieuwe krachten opdoen in het weldadige warme bronwater.

De Karinthische keuken op topniveau

In Gasthaus Drage komt mijn dag gezellig en smaakvol ten einde. 'Rubinerlebniskuchl' (Rubins ervaringskeuken) - de naam belooft het al: regionale seizoensproducten, creatief bereid en met veel liefde voor detail gepresenteerd. Mijn keuze voor vandaag: wortelcrèmesoep met citroengras, slagroomtoefjes en chilicroutons; asperges uit het Lavanttal met prosciutto di Parma en truffelpuree; kwarkmoes in een glas met frambozengelei, mintsiroop en chocoladegebak. Bij iedere hap is te proeven hoeveel waardering en aandacht chef-kok Martin Rubin aan ieder onderdeel van zijn culinaire composities schenkt. Deze keer zijn het mijn smaakpapillen, die de top van het genieten bereiken.

Zo sluit ik mijn dag in de Nockberge passend af – een dag waarvan de indrukken me nog lang bij zullen blijven.

Hier vindt u het nock/art aanbod

 
Foto's en tekst: Brigitte Kaplenig

Dat zou ook u kunnen interesseren

Op en top genieten

Op tijdreis door Bad Kleinkirchheim

WANDELTOCHT OP DE FALKERT TIJDENS ZONSOPGANG

next page