Wandelparadijs aan de zuidzijde van de Alpen Bad Kleinkirchheim

andelparadijs aan de zuidzijde van de Alpen Nassfeld/Pressegger See - Lesachtal - Weissensee

Wandelparadijs aan de zuidzijde van de Alpen Biosphärenpark Nockberge

Wandelparadijs aan de zuidzijde van de Alpen Nationalparkregion Hohe Tauern

E-Biken in den Nockbergen

nock/art Bad Kleinkirchheim

E-biken in de Nockberge

Ik geef het toe: ik was eerst nogal sceptisch over mijn eerste e-biketocht. Als mountainbiker wil ik mijn spieren voelen, hoogtemeters maken en de downhill verdienen! Een paar uur later ben ik niet alleen heel veel wijzer, maar heb ik ook nog eens echt genoten van de tocht met Wolfgang ‘Mr. Nockbike’ Krainer. Het is dus zeker niet ondenkbaar dat ik binnenkort weer in het e-zadel klim voor een tocht door de Karinthische Nockberge. Waarom ik van mening ben veranderd?

Een van mijn eerste ontdekkingen op de e-bike: als je elektrische ondersteuning wilt, moet je eerst trappen. Dat is logica die je als e-biker snel door hebt. Het helpt natuurlijk ook, als je een Wolfgang bij je hebt, die alles voordoet en uitlegt. Opstappen en wegrijden kan natuurlijk gewoon, zoals je gewend bent.

meer
Über Stock und Stein mit dem E-Bike
© Ed Wohlfahrt / De elektronische ondersteuning komt niet vanzelf - In eerste instantie betekent het trappen!

Op en top genieten

Maar dat is niet aan te raden, want elektrische fietsen zijn zwaarder en hebben een ander rijgedrag dan hun soortgenoten zonder de e-. Ook belangrijk: de gekozen mate van elektrische ondersteuning moet passen bij de ondergrond en moet je kunnen omgaan met de schijfremmen. Het is heel zinvol om daar eerst uitleg over te krijgen voordat je opstapt.

Hoge wow-factor, lage polsslag

Nog iets dat me al vrij snel duidelijk werd, zo als e-mountainbiker: ik heb gewoon lucht! Met een ‘gewone’ mountainbike was ik bij zoveel klimmen al lang met een rood hoofd aan het puffen, maar met de e-ondersteuning kan ik energiek van de omgeving genieten. Dat klinkt ongelooflijk en zo voelde het ook.
Mit dem E-Bike können Biker während der Fahrt die Aussicht genießen
© Ed Wohlfahrt / Met behulp van de e-bike genieten fietsers tijdens het rijden van het geweldige uitzicht
Het gespetter van de beek, de oplichtende nevel boven de bergweide, het suizen van de wind, van dat alles word je je veel meer bewust op een e-bike, omdat je jezelf niet met een hartslag van 170 slagen per minuut omhoog hoeft te vechten.

Een tip voor iedereen die ook met een e-bike wil gaan krachtpatsen: dat kan natuurlijk ook, als de steilheid en je conditie in orde zijn. Maar waarom? Het kan toch ook anders, met alle zintuigen!
error!
© Ed Wohlfahrt / Drie pieken op één dag? Geen probleem voor e-bikers!

Zonder rode kop de berg op

Ik weet heel goed hoe moe je kunt zijn na een lange MTB-tocht. En het is geen uitzondering om nog dagen last van je been- en rugspieren te houden. Aan de andere kant, als je als gewone mountainbiker zonder elektrische ondersteuning naar boven wilt, dan is er maar een manier: met de kabelbaan. Maar geef toe:
Na 1.500 hoogtemeters is het dan toch ook wel klaar? Met een e-bike is dat allemaal een fluitje van een cent. Ik heb zin om nog een tweede bergtop te pakken, of een derde, omdat het uitzicht vandaag zo mooi is. Geen enkel probleem. En wat extra fijn is: de volgende dag heb je die vreselijke spierpijn niet.

Mountainbikes mogen echt

Afgezien van wel of niet elektrisch viel me ook op dat het rijden op toegestane mountainbikeroutes gewoon anders aanvoelt. In de Nockberge, op de vele routes langs bospaden en onverharde weggetjes, die allemaal ook per e-bike af te leggen zijn, worden mountainbikers niet alleen getolereerd, ze zijn er welkom.


Ik vind het fijn als de boer je geen afkeurende blik toewerpt vanaf zijn tractor, maar vriendelijk groet. Daar wordt mijn mountainbike-ervaring echt beter van. En we zijn heel veel vriendelijke mensen tegen gekomen. Er werd heel vriendelijk gegroet. En niet alleen, omdat Wolfgang iedereen hier kent....

Het meer in zicht

Wolfgang Krainer fietste met ons groepje van Feld am See via de Feldpannalm naar de Wöllaner Nock en via de Bachweg weer terug naar Feld am See. Het fijne aan deze route, via onverharde weggetjes en daarna over het asfalt, is dat hij naar beneden loopt, naar de Feldsee. Als mountainbiker heb je het gevoel dat je zo het meer in rijdt. Een heel bijzonder bike-gevoel.
Biken in der Region Bad Kleinkirchheim
© Ed Wohlfahrt / Uitzicht over veld bij het meer

Meer informatie:
Nockbike.com
Badkleinkirchheim.at
Sportschule.at


Foto's, tekst en video: Ed Wohlfahrt / september 2016

Dat zou ook u kunnen interesseren

Op tijdreis door Bad Kleinkirchheim

WANDELTOCHT OP DE FALKERT TIJDENS ZONSOPGANG

nock/art – Kunst op de berg

next page