Wandelparadijs aan de zuidzijde van de Alpen Bad Kleinkirchheim

andelparadijs aan de zuidzijde van de Alpen Nassfeld/Pressegger See - Lesachtal - Weissensee

Wandelparadijs aan de zuidzijde van de Alpen Biosphärenpark Nockberge

Wandelparadijs aan de zuidzijde van de Alpen Nationalparkregion Hohe Tauern

Fußbad im Bergerbach

Nationalpark Hohe Tauern

Knusse idylle voor alle zintuigen

Berg im Drautal is het eerste ‘Sensopark’ ter wereld: een veelzijdig natuur- en cultuurlandschap vol kostbaarheden, die je langs speciaal uitgezette routes kunt zien, horen, voelen en proeven.

De conclusie na dit uitstapje naar Berg im Drautal: soms is een omweg de moeite waard. Iets van dichtbij bekijken. De tijd nemen. En een, twee of drie stappen meer zetten. Dan ontdek je de echte pareltjes, waar je anders zomaar aan voorbij zou zijn gegaan.

meer
Beschliderung zum Sensopark
© Johanna Wohlfahrt / Er lopen vijf goed bewegwijzerde wandelroutes door het Sensopark.

ER MIDDENIN

Zo ging dat met mij bij Berg im Drautal. Jarenlang ben ik er langs gereden, over de B 100 door het Obere Drautal. Schandalig. Het dorp met zijn 1.300 inwoners is, met zijn ligging op een zuidelijke helling, zijn gezelligheid en netheid alleen al het omrijden waard om fantastische foto’s te maken. Dit fraaie dorp is ook nog eens verbazingwekkend levendig. De bewoners barsten van de ideeën en energie. Als gast word je uitgenodigd om het dorp van binnenuit te leren kennen. Er middenin, in plaats van aan de kant, zeg maar. En de combinatie van al die innovatieve ondernemers, de bedrijvige types, het mooie landschap en de aantrekkelijkheid, heet ‘Sensopark’.
Senso-meditatieve wandeltochten, dus bewuste, met alle zintuigen te ervaren wandeltochten rond en door het dorp, vormen ‘het toegangsbewijs’ voor de dorpservaring. De vijf ‘Sensopark’-wandeltochten zijn zorgvuldig bewegwijzerd, drie tot vier uur lang en lopen deels naar het buurdorp Greifenburg.
error!
© Johanna Wohlfahrt / Het ‘Liebesbankerl’ op de bloemenweide achter de Glocknerhof. Romantisch!

MICROKLIMAAT DANKZIJ WARME WIND

Wandelgids Jutta Jester neemt me mee voor een tocht door Berg. We ontmoeten elkaar voor de Glocknerhof, een van de toonaangevende hotels in het dorp, waar het concept van het Sensopark bedacht is. “Ik wil je eerst een bijzonder plekje laten zien”, zegt Jutta. We wandelen over een wandelpad langs de met gras begroeide heuvel en komen al snel aan bij het ‘liefdesbankje’. Op een heuveltje staat een gezellig, gecapitonneerd, 2-persoons bankje, dat uitzicht biedt het weidse berg- en heuvellandschap van het Obere Drautal, dat door het ochtendzonnetje in zachte kleuren gedompeld wordt. Zoveel te zien! En zo rustig!
Wechselspiel aus Farben und Landschaftsformen im Oberen Drautal
© Johanna Wohlfahrt / Veel te zien: het kleurenspel in de natuur van het Obere Drautal.
“Zie je die inkeping in het dal daar?“ vraagt Jutta.
Aan de overkant, tussen de Reiskofel en de Jauken, ligt de Ochsenschlucht. Een belangrijk punt voor het dorp.
„Da weht der warme Wind vom Süden herauf und beschert Berg ein außergewöhnlich mildes Mikroklima. Deshalb wachsen im Ort, immerhin auf fast 700 Meter Seehöhe, Edelkastanien. Und sogar Wein!“
De inwoners van Berg weten de natuur bijzonder te waarderen. Zo worden er bijvoorbeeld ieder jaar jonge tamme kastanjes geplant in het dorp, die deels door mensen geadopteerd worden. Dorpsbewoner Alfons Pirker verwerkt het hout van de volgroeide kastanjebomen tot prachtige meubels, zoals tafels en – echt waar – houten badkuipen! En ieder jaar wordt het Keschtn-Fest gevierd, het kastanjefeest. Dit jaar op 14 oktober.
Juniorchefin Nadja Niedermüller mit einer Flasche „Hupfa“
© Johanna Wohlfahrt / Junior-directeur Nadja Niedermüller met een fles ‘Hupfa’. In de wijngaard groeien vooral druiven voor witte wijnen.

HET EERSTE WIJNHUISJE VAN OBERKÄRNTEN

En dan is er ook nog de wijnberg, iets boven het dorp, waar we natuurlijk naartoe wandelen. De familie Niedermüller durfde het zeven jaar geleden aan om hier wijnstokken te planten. “Na drie oogsten zeiden we: Het wordt langzaamaan te veel om zelf op te drinken”, vertelt dochter Nadja Niedermüller. En zo kwam er uit de Hupfa-wijn, de naam van het huis en het merk, dit jaar ook een Hupfa-wijnhuisje, dat idyllisch midden in de steeds groter wordende wijngaard ligt. Zo zag dus ook het eerste wijnhuisje van Oberkärnten het licht – in een alpine regio waar wijnbouw altijd voor onmogelijk gehouden werd. Wie had dat een paar jaar geleden gedacht?

GOEDE KOST UIT HET DORP

We wandelen verder. Over paden door de weilanden en door het bos, routes die alleen de bewoners zelf, zoals Jutta, kennen. We waden op blote voeten door de frisse Berger Bach en genieten van het ruisen van het water. Al snel komen we weer in het centrum van het dorp aan, bij de ‘Kostbar’ op het plein onder de grote kastanje. Hier mag ik de zelfgemaakte specialiteiten van Martina Pleschberger, in de volksmond Blasibauer, proeven. Op een manier die helemaal bij het Sensopark past: blind.
error!
© Johanna Wohlfahrt / De bijzondere siropen van Blasibauer: een insider-tip voor fijnproevers.
“Dit is een soort honing. Maar wat is het nog meer?” vraagt Jutta, en ze geeft me een lepel van de barnsteenkleurige siroop.
Hmm, dat ken ik. Maar wat is het eigenlijk? “Saliesiroop” staat er op het etiket, wanneer Jutta het me uiteindelijk laat zien. Zo proeven we verder, met siroop van lavendel, dennentoppen en zelfs brandnetel! Als je de smaak te pakken gekregen hebt, kun je ze bij Blasibauer meteen kopen. Of bij Adeg Pirker in het dorp, waar ze een schap vol Sensoparkproducten hebben. Op de boerderijen hier in Berg worden trouwens camembert en heerlijke spreads gemaakt.
Na drie uur wandelen door en rond Berg ben ik moe maar voldaan. De vele interessante inkijkjes en de gezellige gesprekken zorgen ervoor dat ik me thuis voel.

En toch blijft het kriebelen: er is nog zoveel meer te ontdekken.
Sensopark Berg is groot. Je hoeft je er alleen maar voor open te stellen.
Sensoparkwandeltochten met berg-wandelgids Jutta Jester
Elke donderdag, 09:00 – 12:30 uur
Startpunt Café Glocknerhof
Aanmelden via tel.: 0043-4712-721

Informatie: www.bergimdrautal.at
Foto's en tekst: Johanna Wohlfahrt / augustus 2017

Dat zou ook u kunnen interesseren

Een uitstapje voor het hele gezin

Gletsjertrekking op de Pasterze

OP EXPEDITIE IN NATIONAAL PARK HOHE TAUERN

next page