Wandelparadijs aan de zuidzijde van de Alpen Bad Kleinkirchheim

andelparadijs aan de zuidzijde van de Alpen Nassfeld/Pressegger See - Lesachtal - Weissensee

Wandelparadijs aan de zuidzijde van de Alpen Biosphärenpark Nockberge

Wandelparadijs aan de zuidzijde van de Alpen Nationalparkregion Hohe Tauern

Der Blick in den Ofen sowie in die Geschichte der Waldglaserzeugung

Nassfeld - Pressegger See | Lesachtal | Weissensee

Tscherniheim – het verdwenen dorp

Aan de zuidoever van de Weißensee eindigt een lang en verborgen dal. De smalle kloof, die onder de Spitzegelgroep naar het oosten loopt, wordt doorkruist door de Tscherniheimer Bach. Een breed autovrij pad verbindt de aanlegsteiger bij de Paterzipf met de mooie Bodenalm. Tijdens de wandeling naar de Fischeralm en de daar gelegen hut, passeert u een grote open plek. Alleen het eenzame kapelletje herinnert er nog aan het verdwenen dorp Tscherniheim.

"Hier, op 1.100 meter hoogte, stond vroeger de eerste, en dus de oudste, glashut van Karinthië. Al sinds begin 17e eeuw werden hier allerlei soorten glas gemaakt. Vensterglas, maar ook artistiek geblazen glaswerk voor mensen met een wat ruimere portomonnee. Alle ingrediënten die nodig zijn voor de productie van glas, waren hier in grote hoeveelheden te vinden", vertelt Robert. De ranger van het natuurpark is 's zomers elke donderdag ter plaatse om de bezoekers te vertellen over de bewogen geschiedenis van deze verborgen Alpenweide.

meer
Eine Kapelle erinnert an die Waldglashütte
© Martin Marktl / Een eenzame kapel herinnert nog aan de bosglashut

Beukenhout, potas en kwartszand

"De enorme hoeveelheid hout gaf de doorslag om voor deze plek, die vroeger alleen vanaf de oostkant van de Weißensee via een hobbelig pad te bereiken was, te keizen ", legt Robert uit. "Uit het hout werd potas gewonnen. Bovendien was er kwartszand nodig, dat volop aanwezig is in de Tscherniheimer Bach. Die twee ingrediënten werden gemengd, verhit en gezuiverd. Het mengsel werd op ongeveer 1.200 graden Celsius gesmolten en na ongeveer 18 uur was het glas klaar om verder verwerkt te worden. Dan werden de glasmakers wakker gemaakt, hoe vroeg of laat het ook was".

Archeologische vindplaats Tscherniheim

Drie jaar geleden hebben archeologen een verrassend goed bewaard gebleven smeltoven gevonden en gerestaureerd. Robert laat ons op het informatiebord de verschillende stappen zien.  Tijdens de opgraving was hij 'verbindingsofficier', hij is bijna even goed op de hoogte van de glasproductie als de Tscherniheimers van toen.
Fachkundig restaurierter Schmelzofen
© Martin Marktl / De vakkundig gerestaureerde smeltoven

De geschiedenis van het bosglas

Bosglas dankt zijn naam niet aan het bos, maar aan zijn kleur. Door ander glas bij te mengen werd er ook ijzeroxide toegevoegd, wat het glas zijn kenmerkende groene tint gaf. Van dit bosglas werden vroeger ronde schijven met een verdikking in het midden gemaakt, ook wel flessenbodems genoemd. Deze schijven werden in de stad in het lood gezet en zo tot ramen verwerkt. Pas veel later werd er vensterglas gewalst.

De ronde schijven zijn tegenwoordig nog in bijvoorbeeld kerken te bewonderen. Naast vensterglas werden er in de bossen van Tscherniheim drink- en tafelglazen geslepen, en lusters, borden en sacrale voorwerpen gemaakt. De voorwerpen werden door glasdragers in stro verpakt en via muilezelpaden weg gebracht. Vanwege de goede kwaliteit waren de producten in heel Europa erg populair.

Thuis in een verre uithoek

De glasproductie in Tscherniheim boodt ongeveer 40 mensen een vaste baan. Samen met hun gezinnen woonden ze in de 25 huizen die er in het jaar 1875 stonden. Er was een school, een kapel en zelfs een hotelletje. Toen in de tweede helft van de 19e eeuw ook in Karinthië treinen gingen rijden, betekende dat het einde van het kleine, verborgen dorpje. Er lagen immers 28 onbegaanbare kilometers tussen Tscherniheim en het dichtstbijzijnde station. Te veel om concurrentie aan te kunnen: een paar jaar later werd de oven voorgoed gedoofd.
Der Blick in den Ofen sowie in die Geschichte der Waldglaserzeugung
© Martin Marktl / Een kijkje in de oven is meteen een kijkje in de geschiedenis van de bosglasproductie

SPOORZOEKEN IN TSCHERNIHEIM

Wie zelf wil gaan schatzoeken, zal in Tscherniheim waarschijnlijk nog heel wat vinden. Omdat de glasdragers het kapotte glas mee terugbrachten van hun reizen, om die in Tscherniheim te laten omsmelten, was er aan scherven geen gebrek....
Foto's en tekst: Martin Marktl / 07.08.2017

 

INFO – De geschiedenis van het bosglas
 

Data: Eke donderdag van 14 juni tot 6 september 2018
Info: Elke donderdag staat ranger Robert Röbl van 11.00 tot 14.00 uur paraat bij de opgravingen in Tscherniheim. Daar krijgt u meer te horen over het ontstaan van het glas en het leven destijds. De ranger weet alles te vertellen over de opkomst en het einde van de bosglasproductie in Karinthië.
Kosten: € 5,-. Deelname met een gastenkaart Weissensee of 'Erlebnispass Mobil+' is gratis.
Anders Er zijn mogelijkheden om even te pauzeren bij de almhutten langs de route. Een rit met paard en wagen vanaf de oostelijke oever naar de alm kan telefonisch worden geboekt via 0043-676-87 08 40 9

Contact:
Weissensee Information
https://www.weissensee.com/
E-mail: info@weissensee.com
Tel.: 0043-4713-2220-0

Dat zou ook u kunnen interesseren

Wolayersee

ONTDEK EN PROEF DE SCHATTEN VAN DE WEISSENSEE OP HET CULINAIRE VLOT

De bergen, mijn vrouw en ik

next page