Wandelparadijs aan de zuidzijde van de Alpen Bad Kleinkirchheim

andelparadijs aan de zuidzijde van de Alpen Nassfeld/Pressegger See - Lesachtal - Weissensee

Wandelparadijs aan de zuidzijde van de Alpen Biosphärenpark Nockberge

Wandelparadijs aan de zuidzijde van de Alpen Nationalparkregion Hohe Tauern

Das Genussfloss auf dem Weissensee

Karnischer Höhenweg

ONTDEK EN PROEF DE SCHATTEN VAN DE WEISSENSEE OP HET CULINAIRE VLOT

Ik wist niet dat bruine beren voor 80 procent vegetariër waren. Dat, en nog veel meer interessante details over de dieren- en plantenwereld in natuurpark Weissensee, leerde ik tijdens een biotoopwandeling met zoöloge Manuela Siller. Om over de heerlijke visdelicatessen op het culinaire vlot op de terugweg maar te zwijgen.

Ons culinaire vlot ligt al op ons te wachten, verscholen tussen de rietkragen van de Weissensee. Wij, behalve ik gaan er namelijk nog drie andere nieuwsgierige toeristen mee, varen daarmee vandaag naar een interessante biotoopwandeling met zoöloge Manuela Siller. Hier kun je vroeg in de ochtend een unieke idylle ervaren: de zon staat stralend aan de hemel, het meer is zo helder dat je tot een paar meter diepte het water in kunt kijken en daar nog rietwortels en kleine diertjes kunt onderscheiden, en een paar vissers zijn met hun boten uitgevaren en hebben hun hengels al vol verwachting in het water gelegd.

meer
Mann fährt mit Hund an Board auf den Weissensee
© Sabine Weyrer
We vertrekken 's morgens exact om half tien. Onze kapitein Franz Lackner en zijn viervoetige assistent, de vrolijke hond Twister, zijn al met de roeiboot aangekomen om ons met een kleine motor over het meer te manoeuvreren. Het houten vlot waarmee we over het water lijken te zweven is twaalf meter lang en zeven meter breed. Tijdens de tocht vertelt Manuela ons wetenswaardigheden over het beschermde natuurgebied, waartoe het gebied rond de Weissensee in de zeventiger jaren uitgeroepen werd. Het kreeg de status 'natuurpark' in 2006.

Beschermd landschap en natuurpark Weissensee

We verbazen ons over wat hier allemaal groeit en leeft: “In dit gebied lopen tegenwoordig beren en lynxen rond”, vertelt Manuela met stralende ogen. Wat? En wij gaan zo dadelijk van het vlot en gaan die twee in het wild even goedendag zeggen? “Nee, nee’, lacht Manuela, “wees maar niet bang. De dieren hebben ons al lang gezien, voor wij hen zien. Bovendien zijn beren 's nachts actief en zie je ze overdag haast nooit.” Maar mocht het onverhoopt toch gebeuren, dan heeft ze alvast een paar tips voor ons:
“Mocht je toch per ongeluk een beer tegenkomen: spreek de beer dan rustig toe en trek je langzaam terug. Ga in elk geval niet rennen.”
En daar voegt ze nog aan toe: “Beren eten voor 80 procent gras.” Dat is geruststellend genoeg om na een uur varen iets oostelijker aan land te gaan.
Unterwegs werden verschiedene Pflanzen untersucht
© Sabine Weyrer
In de twee uren die volgen zien we zoals beloofd geen beren of lynxen. Maar wat we wel te zien krijgen, biedt ons een fantastische kijk op een wereld waar de natuur en de mens nog met elkaar in harmonie zijn. Op bloeiende weiden, die er zonder kunstmest schitterend uitzien, kun je wel 34 verschillende soorten orchideeën bewonderen, maar ook de gele morgenster, veldsalie en dergelijke. En aan de bosrand zien we aan de mierenhopen wat voor weer het wordt: sluiten de mieren de ingangen, dat weet je vrij zeker dat het gaat regenen.
In het aangrenzende bos ontdekken we de idyllische picknickplaatsen van eekhoorntjes en groene spechten, en proeven we ook zelf wat wilde kruiden. Terwijl Manuela ons steeds op deze kleine wonderen der natuur wijst, moet ik eerlijk bekennen dat ik nog nooit zo bewust door een weiland en een bos gewandeld heb als vandaag. Wat ben je toch vaak onoplettend, en hoe vanzelfsprekend neem je de natuur met al haar bijzonderheden.

Culinaire terugtocht met vis en wijn

Iets verderop wordt het bos langzaamaan weer lichter en komen we weer bij de oever van het meer, waar het culinaire vlot met Franz en Twister al op ons ligt te wachten. Terwijl wij op pad waren, heeft Franz op het vlot de tafel gedekt. We krijgen heerlijke hapjes van Weissenseevis te proeven, die Martin Müller smakelijk klaargemaakt heeft in zijn viskwekerij in Neusach. Het thema 'vis' vormt in Karinthië een bijzondere traditie. De schone meren en rivieren, die rijk zijn aan voedingsstoffen, zijn in de loop der jaren gekoloniseerd door vele soorten vissen en zoetwaterkreeften. 8000 kilometer aan rivieren en meer dan 1270 meren en meertjes, waarvan er meer dan 200 als zwemmeer in gebruik zijn, vormen een natuurlijke en schone habitat.
 
Vor dem Verzehr folgt die Fischkunde
© Sabine Weyrer
Al van oudsher is de zogenaamde Kärntner Lax’n, een meerforel die al in de 14e eeuw inheems was in dit gebied en die sinds een paar jaar weer met succes gekweekt wordt, een bijzondere specialiteit.

Deze lekkernijen uit het water op een bijzondere manier klaarmaken, dat is de taak die de regionale gastheren en gastvrouwen, en de viskwekers, zoals Martin Müller, zich ten doel gesteld hebben.
En daarom vinden we gebeitste houting met dille, gerookte meerforelfilet en verse stukken zalmforel op de gedekte tafel. Dat in combinatie met een scheutje limoenolie, daarna een Italiaans gebak met de niet erg vleiende naam 'lingua di suocera', in het Nederlands 'schoonmoedertong', en een glas Grüner Veltliner, en de heerlijke terugtocht kan beginnen.

Als we aan de oever van het meer zijn aangekomen, staat Christopher Puntigam van Weissensee Tourismus me al op te wachten, omdat hij me het meer nog van een andere kant wil laten zien. Als je vaart met het nieuwe hybride schip 'Alpenperle' van scheepvaartbedrijf Müller, het eerste hybride lijnschip van Oostenrijk, ga je namelijk bijna geruisloos over het water. Het schip is sinds mei in gebruik, er kunnen meer dan 250 passagiers op en de elektriciteit komt uit de Weissensee zelf, uit een kleine waterkrachtcentrale aan de oostkant van het meer. 's Nachts wordt de accu weer opgeladen.
Je kunt de tocht over het water het best combineren met een mooie fiets- of wandeltocht, beveelt Christian Müller van het scheepvaartbedrijf ons aan. Dat doen we dan meteen, en we genieten nadat we op de Ronacherfels aan de oostkant van het meer van boord gegaan zijn van een wandeling van 20 minuten langs de oever. Daarna fietsen we vanaf Neusach de laatste kilometers terug met een e-bike.
Bikes stehen bereit für die Radtour
© Sabine Weyrer
Over het algemeen wordt hier milieuvriendelijk met het vervoer omgegaan. Twee natuurparkbussen rijden elk half uur langs alle belangrijke haltes, er zijn hotelshuttles en er worden elektrische fietsen verhuurd. Dat allemaal om trouw te blijven aan het motto 'onderweg in harmonie met de natuur'. De regio ontving niet voor niets de 'Europese prijs voor toerisme en milieu' en sinds 2013 zijn ze ook lid van de Alpine Pearls. Maar je kunt het best zelf eens langsgaan en je een beeld vormen van de omgeving en de mensen hier, die de Weissensee maken tot wat hij voor de gasten ook is: een speeltuin van de natuur.
Der Schiffskapitän blickt auf den Weissensee
© Sabine Weyrer
Het arrangement 'Verwentocht in natuurpark Weissensee' kan van 12 mei tot 30 juni 2017 en van 8 september tot 6 oktober 2017, telkens vrijdags en van 5 juli tot 30 augustus 2017, telkens woensdags worden geboekt. Kosten per persoon: € 55,- (volwassenen) en € 27,- (kinderen tot 14 jaar). Duur: van 9.30 - 13.30 uur.

Informatie over scheepvaartonderneming Müller en de vertrektijden is te vinden op www.schifffahrt-mueller.at en www.weissenseeschifffahrt.at

En wie graag meer wil weten over de delicatessen rond de Weissenseevis, moet beslist een bezoek brengen aan Martin Müller in Neusach. Meer informatie en openingstijden op www.weissenseefisch.at

Dat zou ook u kunnen interesseren

Wolayersee

De geschiedenis van het bosglas

De bergen, mijn vrouw en ik

next page