Wandelparadijs aan de zuidzijde van de Alpen Bad Kleinkirchheim

andelparadijs aan de zuidzijde van de Alpen Nassfeld/Pressegger See - Lesachtal - Weissensee

Wandelparadijs aan de zuidzijde van de Alpen Biosphärenpark Nockberge

Wandelparadijs aan de zuidzijde van de Alpen Nationalparkregion Hohe Tauern

Wasser-Safari

Biosferenpark Nockberge

Op watersafari

Jonge avonturiers hebben vaak niet meer nodig dan een bergbeekje, een beker en een loep. Want alles wat er in het frisse water rondfriemelt is in hun ogen heel bijzonder. Waar kun je dat beleven? Tijdens de watersafari in biosferenpark Nockberge.

“Alle grote en kleine avonturiers deze kant op”, roept Sandra, de ranger van het biosferenpark. Al vroeg in de ochtend is iedereen bijtijds, nieuwsgierig en met veel zin in de onderneming, naar Sporthotel Frühauf in Innerkrems gekomen. Het programma belooft zowel afkoeling op warme zomerdagen als interessante kijkjes in heldere bergbeken. Maar eerst wordt er een kort uitstapje naar de geschiedenis gemaakt, zodat we begrijpen welke betekenis dit gebied eigenlijk heeft.

meer
Auf dem Weg zum Gebirgsbach
© Sabine Ertl / Op weg naar de bergbeek
“Biosferenpark Nockberge is het grootste park van dit type in heel Oostenrijk. Het ligt in de deelstaten Karinthië, SalzburgerLand en Steiermark en beslaat een gebied van ruim 1.500 vierkante kilometer. In 2012 is het door de UNESCO uitgeroepen tot biosferenpark”, vertelt Sandra.
Wat is de belangrijkste taak van het park? “Het waardevolle cultuurlandschap beschermen. Ecologisch evenwicht, economische zekerheid en sociale rechtvaardigheid: deze drie duurzame pijlers vormen de basis van het natuurreservaat.“ Want hier leven de mensen in harmonie met de natuur en gaan ze met respect om met de zeldzame planten- en dieren.
Kleine Entdecker auf der Wasser-Safari
© Sabine Ertl / Kleine ontdekker

Zacht glooiende bergen, schilderachtige almen

Tijdens de korte wandeling naar het einddoel van vandaag, kijk ik in het rond: zacht glooiende bergen, schilderachtige almen, veel kronkelende paden die tot ruim 2.000 meter hoogte lopen: wat is het hier idyllisch! In de verte hoor je de koebellen, maar vlakbij hoor je het opgewonden gekwebbel van de vele kleine avonturiers, die vandaag samen met hun ouders op ontdekkingstocht gaan.
Na 20 minuten lopen horen we eindelijk het zachte gespetter van de bergbeek. We hebben ons doel bereikt! Nu hebben we wel een lekker slokje van dat heldere water verdiend, vind ik. Maar Sandra maakt ons meteen wijzer: “In de zomer, wanneer de koeien hier op de weiden grazen, moet je voorzichtig zijn, want het water kan dan vervuild zijn.“ Waar kun je dat aan zien?
“Hoe groter de planten op de oever zijn, hoe meer mest er in de aarde zit, dat is een eerste aanwijzing.“
Neugierige Blicke durch die Becherlupe
© Sabine Ertl / Nieuwsgierig blik door de vergrootglas van de mok
Wie het helemaal zeker wil weten, kan de pH-waarde van het water meten. Daar zijn al meteen vrijwilligers voor: gretige kinderhanden reiken naar Sandra’s meetapparaat. De test geeft het getal 7. Dat betekent dat het water neutraal is. Een goed teken. Niet alleen voor ons, maar ook voor alle beestjes die in het water wonen en die wij onder de loep gaan nemen.

Beker en loep

Voorzien van plastic bekertjes gaan we op pad, om te zien wat hier allemaal in het water wemelt. We kunnen allerlei beestjes vinden: trilhaarwormen en larven van steenvliegen, eendagsvliegen, schietmotten en netvleugelige muggen. Er ontstaat wat opwinding aan de rand van het beekje. We zien geconcentreerde gezichtjes en horen de blije kreten naar de ouders: “Mama, papa! Ik heb iets gevonden!”
Fundstücke aus dem Wasser
© Sabine Ertl / Dit alles is te vinden in het water
Hier is geen iPad, moderne speeltuin of de nieuwste Playstation nodig om de kinderen blij te maken. Hier is buiten spelen leuk genoeg. Al snel worden de larven van de schietmotten en hun vriendjes grondig bekeken met de bekerloep. Sandra helpt de jonge onderzoekers en legt uit: “Dat we deze diertjes hier gevonden hebben, is een heel goed teken. Het betekent dat het water hier kwaliteitsklasse 1 heeft.”
Familie beim Wasserrad bauen
© Sabine Ertl / Plezier voor het hele gezin: bouw waterwielen

Waterige verrassing!

Opgewonden lopen we na een paar uur terug naar het beginpunt, waar de deelnemers nog een verrassing te wachten staat. Ze mogen, samen met hun ouders, een waterrad bouwen en dat natuurlijk meteen uitproberen. Een paar minuten later klinkt er overal driftig getimmer. Iedereen is ijverig bezig, want ze willen allemaal de eerste zijn die het waterrad klaar heeft. Dan mogen ze ermee naar het water en jawel: het werkt!
Hoe blij kun je een kind maken met een paar planken. Een ding is in ieder geval duidelijk: dit was misschien wel de eerste watersafari in hun leven, maar zeker niet de laatste.


Foto's, tekst en video: Sabine Ertl / augustus 2018

Dat zou ook u kunnen interesseren

In de voetsporen van de mijnwerkers

Geneeskrachtige baden in marmottenland

Maaien met de zeis

next page