Wandelparadijs aan de zuidzijde van de Alpen Bad Kleinkirchheim

andelparadijs aan de zuidzijde van de Alpen Nassfeld/Pressegger See - Lesachtal - Weissensee

Wandelparadijs aan de zuidzijde van de Alpen Biosphärenpark Nockberge

Wandelparadijs aan de zuidzijde van de Alpen Nationalparkregion Hohe Tauern

Blumengesteck auf Tisch mit Blick auf See

Alpe-Adria-Trail

Wandelen van de berg naar het meer

Het is altijd al mijn grote wens geweest! Het bewandelen van deze etappe - van de in totaal 43 etappes - van de Alpe-Adria-Trail.

Zonder inspanning voortbewegen op een zachte ondergrond ... Ik loop van Millstatt naar Döbriach op een hoogte van ca. 1.800 meter. Oftewel van de Alexanderhütte naar de Lammersdorfer Hütte. Tussen cappuccino en maaltijd met spek liggen vijf uur wandelen en een Kaiserschmarrn. Daar genoot ik van in de Millstätter Hütte. De hutten boven Millstatt hebben geen dj achter een draaitafel. In plaats daarvan: een veehouder die zelf kaas maakt en elke koe bij naam kent.

meer
Frau genießt Ausblick auf See
© Georg Khittl

Alexanderhütte met uitzicht op de Millstätter See

Het uitzicht op de Millstätter See is indrukwekkend. Het meer is diepblauw - alsof iemand een inktpot in het water geleegd heeft. Met daarvoor de lichtgroene weiden beneden in het dal, waar we in de buurt van hotel Alpenrose overnacht hebben. En daarachter de bergen: de Dobratsch (de populaire berg bij Villach, helemaal links de Julische Alpen, rechts de Karawanken en daarvoor de 100 km lange bergketen van de Karnische Alpen.

 
De hut is vernoemd naar Alexander von Pupowac, een advocaat uit Wenen, zo wordt ons verteld. Hij bracht hier in de 19e eeuw zijn zomervakantie door, raakte verliefd op een vrouw uit Millstatt en trouwde met haar. Het gedeelte van de alm waar we nu zijn, was van haar. Franz Glabischnig - de huidige gastheer - heeft de alm 15 jaar geleden gekocht en heeft de hut laten bouwen. Er is zelfs een Alpendennensauna. Absoluut geen kitsch, maar heel authentiek en heel eigenzinnig.
Die Sennerei der Alexanderhütte
© Georg Khittl
Millstatter Alpe
© Georg Khittl

Etappe van de Alpe-Adria-Trail

Op de helling boven de hut geven 'De drie begeleiders' – drie zuilen op een rond stenen terras – aan, dat hier de Alpe-Adria-Trail loopt. Paden langs waterlopen - die waren er altijd al. Maar nu vormen deze paden één geheel dankzij de in 2013 gecreëerde Alpe-Adria-Trail. En het aantrekkelijke is: de trail volgt het water in al zijn vormen – van het eeuwige ijs van de Pasterzengletsjer in Heiligenblut tot aan de Adriatische Zee in Muggia bij Triëst.
Als je deze route vanaf het begin zou bewandelen, zou je vijf weken onderweg zijn. 750 km. Het is wel verleidelijk! Dat zou de absolute ontsnapping uit het dagelijks leven zijn! Een deel van de etappe van vandaag wordt ook wel 'het pad van de liefde' genoemd. 'Almwirtschaft Millstatt' heeft hier eersteklas plekken aangelegd, opdat de wandelaars nog beter van het uitzicht op de Millstätter See kunnen genieten.
Pause an Holzbänken mit Ausblick
© Georg Khittl
De wolken tekenen donkere schaduwen af op het groen van de weiden. Na nog eens 20 minuten lopen staat er een water spuwende draak voor ons. Net als die in Klagenfurt. Het water klettert in een ondiepe vijver - een biotoop. Het is heel verleidelijk om nu de schoenen uit te trekken en door het water te waden ... Een prima plek om een stuk op blote voeten af te leggen. Het glimmerlei op de bodem glanst, de stenen zijn absoluut niet scherp en wanneer je er overheen loopt, is het net een voetreflexmassage.
 

Wandelen en watersport vullen elkaar perfect aan

Innerhalb einer Stunde kann man ohne großen Aufwand von einem zum anderen wechseln. Und wenn ich so das Glitzern der Sonne auf dem kleinen Teich vor mir sehe, weckt das die Vorfreude auf das Schwimmen am Nachmittag im Millstätter See. Bei Döbriach gibt es dieses Naturbad, da werde ich heute noch ein paar Längen kraulen....
 
Het volgende element is een soort klimrek, eigenlijk niet meer dan boomstammen met afgezaagde takken. Minimalistisch. Al deze objecten zijn van larikshout gemaakt. Er is niets kunstmatigs aan. Alles is natuurlijk zoals dat gewoon in het landschap voorkomt.
"Griaß eich", zegt de serveerster bij de Millstätter Hütte.
Ze draagt een prachtige dirndl. Diepblauw net als de gentiaan die hier begin juni overal in bloei staat. Met een witte blouse en een wit schort met een subtiel patroon.

"Dat alles heeft mijn moeder 35 jaar geleden voor zichzelf gemaakt", zegt ze, terwijl ze een dienblad met zes halve-liter-glazen vlierbessensap op tafel zet. "Nu heb ik deze kleding zelf vermaakt. Het is eigenlijk een Karinthische zomer-dirndl geworden, zoiets vind je tegenwoordig niet meer. Met heel veel stof. Ook de blauwe tint is tegenwoordig anders, donkerder", zegt ze.
Wirtin mit Wanderer
© Georg Khittl
Das Granator
© Georg Khittl

Grootste granaatader van Europ

Honderdvijftig soorten bloemen en bloesems groeien hier boven, wordt ons verteld. Momenteel staat het valkruid in volle bloei. Een geneeskrachtige plant. Bovendien vind je hier – rond de hut – de grootste granaatader van Europa.
We gaan verder over de zachte weidegrond. Naast een bankje voor twee personen bevindt zich een box. Ik ben nieuwsgierig en open de deksel. In de box bevindt zich een boekje met waterdichte hoes vastgemaakt met een ketting. De titel van het boekje luidt: 'Onze liefde is ...'. Bijna de helft van het boekje staat vol met bekentenissen. Ik heb geen geduld om ze allemaal te lezen en bekijk alleen de laatste: "... oneindig, stabiel, eerlijk en diep" staat er, met als afzender: Babsi & Robert, 11 juli 2015.

Kort na de Millstätter Hütte volgt de klim via de Kaisersteig. We hebben eigenlijk geen idee, waarom deze 'Kaisersteig' wordt genoemd. Wat een vertederend gezicht, het kalfje dat bij zijn moeder drinkt! We horen koebellen. We gaan door een hek. Achter het hek staan nog meer koeien. Je krijgt hier echt een 'Heidi-gevoel'!   

Kampelnock - dat is de naam van 'onze' bergtop. Er hangt net een wolk boven, het lijkt wel of de top een muts op heeft. We volgen het bord met de pijl. Een klim van 30 minuten, staat er op het bord. Maar we zijn na 10 minuten al boven en ontmoeten daar twee mannen. Ze stellen zich voor: Michael uit de Steiermark en Toni uit Karinthië.
error!
© Georg Khittl
"Op de top moet je iets over je leven vertellen, of een gedicht voorlezen, of een lied zingen of een borreltje drinken", aldus Toni uit Karinthië met een brede glimlach.
 
Omdat het laatste het eenvoudigst is, haalt hij een fles 'Zirbengeist' uit zijn rugzak en geeft hij een rondje weg.
Alpe-Adria-Trail Schild
© Alpe-Adria-Trail

Alpe-Adria-Trail

Over een afstand van 750 km van de gletsjer aan de voet van de Großglockner via de Julische Alpen naar het havenstadje Muggia aan de Adriatische Zee.

In 43 etappes – elk met een lengte van circa 20 km – met belevenissen in Oostenrijk, Slovenië en Italië. Maar iedereen bepaalt zelf zijn eigen afstand.

De etappen kunnen afzonderlijk worden afgelegd of eventueel gecombineerd worden. Het vervoer van de bagage maakt de tochten aangenaam.
Voor meer informatie: Alpe-Adria-Trail boekingscentrum Karinthië
Tel. +43 4782 93093 en via www.alpe-adria-trail.com

Klik hier voor producten die geboekt kunnen worden: "The Bookable Stage"


Foto's: Georg Khittl / Tekst: Irene Hanappi
 

Dat zou ook u kunnen interesseren

In de voetsporen van de keizer

next page