Wandelparadijs aan de zuidzijde van de Alpen Bad Kleinkirchheim

andelparadijs aan de zuidzijde van de Alpen Nassfeld/Pressegger See - Lesachtal - Weissensee

Wandelparadijs aan de zuidzijde van de Alpen Biosphärenpark Nockberge

Wandelparadijs aan de zuidzijde van de Alpen Nationalparkregion Hohe Tauern

Sonnenuntergang im Biosphärenpark Nockberge

De diversiteit van de regio Karinthië

Magische momenten in de voortreffelijke natuur van Karinthië

De natuur ervaren met alle zintuigen – ontdek Karinthië op ontdekkingstochten door uitgelezen natuurparadijzen. Maak uw keuze uit prachtige, heerlijke en avontuurlijke dagprogramma's – laat u door ervaren gidsen 'ontvoeren' naar het magische Karinthië. Zet uw zintuigen op scherp en beleef de natuur weer volledig: 

Hoor hoe de libellen zoemen. Voel hoe de Alpenweide uw blote voeten kietelt. Zie hoe de gemzen over de grillige berghellingen trekken. Proef het intense aroma van bergkaas. Karinthië heeft de mooiste landschappen tot beschermde gebieden uitgeroepen en ze opengesteld voor de gasten, zodat die ervan kunnen genieten. Intens en onvergetelijk.

Gletsjertrekking naar de Pasterze

De geschiedenis van de Pasterze is al meerdere eeuwen oud, het is de grootste gletsjer van Oostenrijk en hij ligt pal aan de voet van de majestueuze Großglockner. Ervaar tijdens een indrukwekkend trekkingavontuur zelf de magische kracht die van het eeuwige ijs uitgaat. Een gediplomeerde berggids begeleidt u stap voor stap op deze tocht en leidt u, gezekerd met klimijzers, heupgordel en touw, door het grillige ijsgebied, ver verwijderd van de blauw schitterende gletsjerkloven. Tijdens de wandeltocht vertelt hij u meer over de ontwikkeling van de Pasterze, tot u bij de 'Hufeisenbruch' (Hoefijzerbreuk) komt, het hoogtepunt van de tocht. Hier reiken machtige ijstorens, die in de loop van eeuwen ontstaan zijn, naar de blauwe, zomerse hemel. Laat u betoveren door deze unieke blik op het berggebied.

Praktische informatie

Dit moment beleven
© M. Rupitsch
© Wolfgang Handler

Romantische kanotocht op de Obere Drau

De peddel door het turkooiskleurige water trekken, naar het vrolijke gekwetter van de vogels luisteren en romantische rivieroevers ontdekken, waarop het heerlijk verpozen is. Een kanotocht over de Drau, de grootste rivier in het zuiden van Oostenrijk, is echt een magische ervaring. Het startpunt is bij het kanokamp in Dellach an der Drau. Van daaruit gaan we naar het ingangspunt en genieten we van een onvergelijkbare kanotocht. Langs de rivier trekken lieflijke bergdorpjes, groene weiden en trotse wouden aan u voorbij. Let goed op, want in het struikgewas aan de oevers nestelen blauwe reigers, die af en toe opvliegen. Als u eenmaal op uw bestemming bent aangekomen, kunt u genieten van lekkernijen uit de regio. Een 'moedige' sprong in het verkwikkende water vormt een sprankelende afsluiting. Blijf nog even nagenieten en laat alles los, voordat u afscheid neemt van deze magische plek.

Praktische informatie

Dit moment beleven

Tocht door de wildernis: de herten op het spoor

In het Seebachtal bij Mallnitz ligt de grootste wildernis van Nationalpark Hohe Tauern: berg-oerbossen, baardgieren, indrukwekkende groepen gemzen en edelherten en een hooggebergte, dat met zijn watervallen en rotswanden doet denken aan de beroemde Yosemite Valley in Californië. Onder leiding van een ervaren ranger van het nationale park rijdt u eerst langs de schilderachtige Stappitzer See naar de gezellige Schwussner Hütte. Daarna gaat u te voet verder en stapt u al snel een vrijwel onbekende wereld binnen, want hier is de natuur helemaal ongerept! De ruwe schoonheid van deze bijzondere alpine wereld is nauwelijks te beschrijven. Met een beetje geluk kunt u ook het vele wild uit het dal van heel dichtbij observeren. Aan het einde van de tocht worden de deelnemers bij de Schwussner Hütte opgewacht met Karinthische specialiteiten.

Praktische informatie

Dit moment beleven
© Alexander Müller
© Franz Gerdl

Verwentocht in 'Naturpark Weissensee'

Lopen waar lynxen en beren gelopen hebben, over de met mos bedekte grond van het bos wandelen en daarbij luisteren naar de verhalen van wildlife-etholoog Hans Peter Sorger, dat beleeft u allemaal tijdens een verkenningstocht in Naturpark Weissensee. 's Morgens vroeg vaart u met het recreatievlot over het schitterende meer en even later neemt u de plaatselijke dieren- en plantenwereld onder de loep. Daarbij krijgt u een lesje sporen- en speurkunde bij dieren, hoort u interessante dingen over hun goed ontwikkelde voorgevoel over het weer, en wanneer u geruisloos verder gaat, krijgt u vast ook nog een paar schuwe bosbewoners te zien. En er valt nog meer te genieten: tijdens de terugtocht over het kristalheldere meer smult u van vis uit de Weissensee, die met heerlijke wijn op het vlot geserveerd wordt.

Praktische informatie

Dit moment beleven

Gailtaler almkaas in het land van de ontwikkelingsgeschiedenis van de aarde

Wanneer u de schilderachtige almen van het Gailtal bezoekt, wandelt u bij elke stap over een gebied vol geschiedenis. Want hier in Geopark Karnische Alpen - sinds 2015 lid van de 'UNESCO Global Geoparks' - bevindt u zich midden in het rijkste fossielengebied van het paleozoïcum. Samen met 'Natur Aktiv' guide Georg Jost gaat u tijdens een georganiseerde tocht op ontdekkingsreis naar de geschiedenis van de aarde. Als u goed kijkt waar u loopt, zult u onderweg fascinerende fossielen ontdekken. Mosselen, slakken, koralen - ja zelfs kreeften uit de oertijd liggen hier in versteende vorm als het ware voor het grijpen. Georg kent ze allemaal precies en heeft er veel interessants over te vertellen. Wanneer u weer in het heden teruggekeerd bent, gaat de route verder naar kaasmaakster Teresa op de Watschiger Alm, waar u de lekkerste Gailtaler almkaas kunt proeven en in de frisse berglucht kunt genieten van het schitterende uitzicht.

Praktische informatie

Dit moment beleven
© Gerlinde Ortner / Geopark Karnische Alpen
© Kärnten Werbung

Wandelen en baden in biosferenpark Nockberge

Een dagje in biosferenpark Nockberge belooft heerlijke momenten in een ongerepte natuuridylle.. Tussen de zacht glooiende heuvels wandelt u onder begeleiding van een ranger van het natuurpark gezellig naar boven, tot aan de top van de Eisentalhöhe. Boven vindt u een adembenemend uitzicht over het berggebied van het zonnige Zuiden. Nog vol van deze indrukken gaat u dan verder naar het Karlbad, het oudste geneeskrachtige boerenbad van Oostenrijk. Hier staat de badmeester al te wachten, en een paar minuten later kunt u al genieten van een aangenaam bad in de dampende houten tobbe in de traditioneel gemetselde badruimte. Het zwavel- en ijzerhoudende water heeft een gezond effect op lichaam en geest. Als culinaire afsluiting wordt een regionaal noedelgerecht geserveerd - een prettige afronding van de dag.

Praktische informatie

Dit moment beleven

Wandeltocht op de Falkert tijdens zonsopgang

Op de bergtop staan wanneer de zon het omringende berggebied in een stralend gouden licht doopt, dat laat u even stilstaan, diep ademhalen en van het moment genieten. Beleef deze magie tijdens een zonsopgang-wandeltocht op de Falkert in het zacht glooiende heuvellandschap van de Nockberge. In de ochtendschemering gaat u op pad, om op de eerste rang bij het kruis op de bergtop te staan wanneer de wereld om u heen ontwaakt. Zodra de eerste zonnestralen verschijnen, heffen ook de vogels hun lieflijke gezang aan en met een beetje geluk ziet u ook nog een marmot, die voorzichtig uit zijn hol komt. Via het Sonntagstal loopt u daarna weer naar de oever van de schitterende Falkertsee, waar u op een origineel herdersontbijt kunt rekenen.

Praktische informatie

Dit moment beleven
© Sam Strauss
© Sabine Ertl

Zeismaaien op z'n Karinthisch

Samen met een ranger van het biosferenpark wandelen we omhoog naar de Striedingerhof waar Thomas - die alles over zeismaaien weet - ons al opwacht. Scherpen, haren en wetten – na wat aanwijzingen en oefeningen worden deze begrippen al snel duidelijk. Daarna ga je 'gewapend' met een zeis naar de prachtige alm waar je het zojuist geleerde ambacht meteen in praktijk kunt brengen. Thomas staat iedereen natuurlijk met raad en daad ter zijde. Met een zwaaiende beweging kun je met een zeis lang gras maaien. Wanneer het gras na wat oefeningen letterlijk aan je voeten ligt, heb je het goed gedaan. Daarna volgt de beloning: een zogenaamde 'Måderkost' waarbij boerin Elisabeth haar zelfgemaakte specialiteiten serveert. Zo wordt een fijne dag in de Nockberge heel smakelijk afgesloten.

Praktische informatie

Dit moment beleven

Een dagje in de ongerepte natuur

Alleen in de natuur overleven – klinkt opwindend, toch? Dat is het ook! Dit avontuur begint in kleine groepjes met een oriëntatietocht. Eenmaal op de bestemming aangekomen, sta je voor een echte uitdaging: het bouwen van een onderkomen. En daarvoor kun je alleen materiaal gebruiken dat de natuur te bieden heeft. Geen probleem, de ranger weet raad. Nu wordt het langzaam tijd om een vuurtje te stoken en de forellen te grillen die je met je zelfgemaakte 'jachtwapen' hebt gevangen. Tijdens het smullen rond het warme vuur ontstaat een gezellige sfeer. Er wordt flink gepraat en gelachen. Het gezamenlijke avontuur in de natuur schept een band en zorgt voor mooie momenten. Na deze dag vol avontuurlijke indrukken is 'Moeder Aarde' weer wat dichterbij.

Praktische informatie

Dit moment beleven
© Franz Gerdl
© Franz Gerdl

Op zoek naar de schat in het versteende bos

Verborgen schatten in het enige versteende bos van Oostenrijk en een 500 miljoen jaar oude geschiedenis van de aarde wachten erop door u ontdekt te worden. Met de schatkaart en de gps bij de hand kan het avontuur in GeoPark Karnische Alpen beginnen. Met een ranger van het GeoPark gaan grote en kleine onderzoekers op zoek naar fonkelende edelstenen, maar de echte schat ligt nog begraven onder de oude ruïne van de burcht op de Pittersberg. Wie zal die schat als eerste vinden? Na deze spannende speurtocht worden de ijverige schatzoekers opgewacht met een culinaire opkikker. Wie de smaak te pakken gekregen heeft, kan na deze wandeltocht de tijdreis voortzetten in het bezoekerscentrum van het GeoPark. Want ook daar zijn nog veel geheimen te ontdekken.

Praktische informatie

Het moment beleven
© Martin Steinthaler

Gelukkig zijn en smullen op de ‘Brot- & Morendenweg’

Met een prachtig uitzicht op de Karnische Alpen en de Lienzer Dolomieten én de kundige gids Nikolaus jr. ga je op pad op de ‘Brot- & Morendenweg’, om op 5 plekken te gaan smullen van allerlei regionale specialiteiten uit het Lesachtal. De uitdrukking ‘Morende’ komt trouwens uit het Italiaans en betekent zoiets als ‘snack’. Proef de volgens oude tradities en vers bereide ‘Lesachtaler Schlipfkrapfen’ (knoedel-specialiteit), verkwikkende koemelk van bergboerderij Guist en de ‘Morendenjause’ in Alpenhotel Wanderiki. Onderweg word je ook nog getrakteerd op originele ‘Lesachtaler Stockplattln’ (een zoetigheid) en allerlei interessante verhalen over de landbouw in het Lesachtal en de filosofie van de eerste ‘Slow Food Travel’ regio ter wereld.

Praktische informatie

Het moment beleven